April 6, 2014


Nasib la bila lalu jalan hutan, freq klasik nasional fm jadi halawah telinga. Hoho! :D


See Post

March 31, 2014


Ya Allah..

Sungguh, rupanya Engkau sebaik-baik perancang. Aku ini hanya hamba yang tiada perancangan,
tapi dengan perancangan-Mu itulah tanda Engkau sayang aku, kan Tuhan?

Engkau merindui tangisan hamba-Mu. Engkau ingin mendengar luahan hati hamba-Mu. Malah Engkau masih mahu mendengar kata hatiku. Sedangkan Engkau sendiri sudah tahu. Apa yang belum terucap pada bibirku.

Allahu..

Tetapi,
Layakkah aku untuk mendapat yang terbaik. Sedangkan dengan Tuhan pun aku tak mampu beri yang terbaik?

Andainya di ungkap ganjaran pahala  ketika kita sakit, ketika kita di beri musibah. Pasti dan pasti kita lebih mengharapkan waktu yang seketika itu berpanjangan..

Ketika manakah kita lebih dekat, lebih memerlukan, lebih dengan Allah? 

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita semua.

Ya Allah..

Sungguh, rupanya Engkau sebaik-baik perancang. Aku ini hanya hamba yang tiada perancangan,
tapi dengan perancangan-Mu itulah tanda Engkau sayang aku, kan Tuhan?

Engkau merindui tangisan hamba-Mu. Engkau ingin mendengar luahan hati hamba-Mu. Malah Engkau masih mahu mendengar kata hatiku. Sedangkan Engkau sendiri sudah tahu. Apa yang belum terucap pada bibirku.

Allahu..

Tetapi,
Layakkah aku untuk mendapat yang terbaik. Sedangkan dengan Tuhan pun aku tak mampu beri yang terbaik?

Andainya di ungkap ganjaran pahala ketika kita sakit, ketika kita di beri musibah. Pasti dan pasti kita lebih mengharapkan waktu yang seketika itu berpanjangan..

Ketika manakah kita lebih dekat, lebih memerlukan, lebih dengan Allah?

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita semua.


See Post

March 22, 2014


Ewah! Sedap nya tidur dalam gerobok aku.. Tau la semua sibuk uruskan aqiqah, dia layan tidur kat situ.. 

Patut hilang mendiam diri.. Pandai pulak tukar port atas kain pelikat aku ye.. Hahaha..

Ewah! Sedap nya tidur dalam gerobok aku.. Tau la semua sibuk uruskan aqiqah, dia layan tidur kat situ..

Patut hilang mendiam diri.. Pandai pulak tukar port atas kain pelikat aku ye.. Hahaha..


See Post

March 15, 2014


Cian adik bulu tido di pinggiran bagaikan ratapan anak tiri. Kihkih!

Cian adik bulu tido di pinggiran bagaikan ratapan anak tiri. Kihkih!


See Post

March 13, 2014


Wiredin again. Haha. 2 intern kt belakang tu cm kacak je msuk paper.. :D

Wiredin again. Haha. 2 intern kt belakang tu cm kacak je msuk paper.. :D


See Post

There is a great daugther and the honest men out there. Never take everything’s for granted. #news

There is a great daugther and the honest men out there. Never take everything’s for granted. #news


See Post tags #news

March 2, 2014


"Time mintak ujan tak turun pulak, sekarang turun pulak time nak niaga.", rungut sipolan.

Terdengar selintas langsung masa lalu kat gerai pasar malam tadi.

Astaghfirullahal ‘azim!

Mungkin sipolan itu tidak berniat menyalahkan Pencipta hujan, mungkin ya. Tetapi secara tidak langsung bicara itu bagai menyalahkan takdir bahawa hujan turun, walhal baru gerimis yang jatuh dari langit ke bumi tetapi malangnya sipolan sudah ‘jump into a conclusion’. Apalah kiranya jika kita bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan, bukannya merungut sampai Aqidah runtuh dek menyalahkan takdir.

Chill la bro, aku tengok langit turun hujan tadi baru gerimis je belum hujan lebat tapi kau merungut bukan main lebat banjir. No offense. Aku tersenyum sebab hujan turun. (dah lama tak hujan kot, even gerimis pon dah Alhamdulillah.)

Ajar diri supaya bersyukur. Kita pusing la macam mana sekali pun fakta dunia, sejarah dunia; enough? Akuilah semua nya kembali pada Allah Ta’ala yg maha Esa.

Kita hidup kena saling beringat. Ye, aku kau kubur lain-lain kan? Ni aku nak ingatkan kat akhirat pun ada jugak yang ‘lain-lainnya’, tapi antara tempatnya di syurga atau di neraka lah. Bukannya antara rumah banglo atau rumah kampung 5 bintang, beza sangatt!


Allah tidak menjanjikan langit selalunya cerah, dunia selalunya indah. Tetapi Allah menjanjikan, bagi orang yang bersabar dan bersyukur serta beriman akan cerah kuburnya, akan indah akhiratnya. Insya Allah.


No offense. Peringatan buat diri sendiri juga. Wallahu a’lam. :)


See Post

February 19, 2014



See Post

February 17, 2014


The past cannot be changed, forgotten, edited or erased; it can only be accepted.

The past cannot be changed, forgotten, edited or erased; it can only be accepted.


See Post

January 30, 2014


Kadang-kadang tak perlu dengan kata-kata menerangkan kebahagiaan.

1 note
See Post

January 28, 2014


Yaay! Photogedik.

Yaay! Photogedik.


See Post

January 18, 2014


Today’s Reality: 

1) Big house but small family. 
2) More edu, degrees but less common sense.
3) Advanced medicine but poor health. 
4) Touched moon but neighbors unknown.
5) High income but less peace of mind. 
6) Lots of human beings but less humanity.
7) Religion in Identitical Card but not in practically.

7 notes
See Post

January 14, 2014


اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ


See Post

January 12, 2014


Hikmah Istighfar

Istighfar adalah teknik kunci untuk mengosongkan atau membersihkan hati dari sesuatu yang tidak perlu serta mohon ampun kepada Allah dengan sebenar-benarnya.

Rasulullah saw bersabda : “Barangsiapa yang selalu beristighfar maka Allah akan memberinya kelapangan dalam setiap kesempitannya, dan Allah akan membukakan jalan dari kesusahannya serta Allah akan memberinya rezeki dari yang tidak di sangka-sangka.” (HR. Abu Daud & Ibnu Majah)

Menurut Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah, jika mendapat masalah yang cukup berat, solusinya adalah dengan memperbanyak istighfar. “Jika masalah yang saya hadapi mengalami kebuntuan (sulit menemukan solusinya), saya beristighfar kepada Allah sebanyak seribu kali. Allah pun memberikan saya jalan keluarnya.” Itulah pengakuan dari seorang ulama besar yang menjadi guru dari Ibnu Qayyim al-Jauziyah.

Itu sebabnya, di Al-Quran kita disuruh untuk bersegera beristighfar kepada ALLAH. Kerana sesungguhnya istighfar itu adalah PINTU hadirnya rahmat dan kurnia dari ALLAH SWT.

Jika kita masih lagi di rundung kemelutan masalah, mungkin ada kurangnya keyakinan kita ketika beristighfar.

"Berdoalah kepada Allah dalam keadaan kamu yakin, pasti diperkenankan. Ketahuilah Allah tidak akan memakbulkan doa hati yang lalai serta tidak bersungguh-sungguh." (Riwayat al-Tarmizi)


See Post

Kau idamkan cinta ‘till jannah’, tapi kau lupa pada Allah. Agaknya kau lupa, JANNAH itu siapa yang punya.


See Post